דילוג לתוכן

קשרי כנסת וממשל | הקשר שלך ללב העשייה

חזרה

נוהל מס׳ 1: השתתפות בוועדות הכנסת

מי ממנה את נציגי משרד הרווחה והביטחון החברתי? מה צריך להכין מראש? איך מבקשים רשות דיבור? ומה עושים אחרי שהדיון הסתיים? כל מה שצריך לדעת על הופעה בוועדות הכנסת

חלק גדול מעבודת הכנסת מתנהל בוועדות הכנסת, שהרכבן נקבע על ידי ההשתייכות המפלגתית של חברי הכנסת. נושאים שעולים לסדר היום ודורשים דיון מקצועי ומעמיק מועברים לוועדות על פי תחומי עיסוקיהן.

 

   אילו ועדות קיימות?

  • 15 ועדות קבועות: ועדת הכנסת; ועדת הכספים; ועדת הכלכלה; ועדת החוץ והביטחון; ועדת הפנים והגנת הסביבה; ועדת ביטחון הפנים; ועדת החוקה, חוק ומשפט; ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות; ועדת החינוך, התרבות והספורט; ועדת העבודה והרווחה; ועדת הבריאות; הוועדה לענייני ביקורת המדינה; הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי; ועדת המדע והטכנולוגיה; ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים.
  • ועדות מיוחדות שמתמנות רק לתקופת כהונת הכנסת - כמו הוועדה המיוחדת לענייני התמכרויות, סמים ואתגרי הצעירים בישראל ; הוועדה המיוחדת לענייני המגזר הערבי; הוועדה המיוחדת לזכויות הילד; הוועדה המיוחדת לפניות הציבור; הוועדה המיוחדת ליישום הנגשת המידע הממשלתי ועקרונות שקיפותו לציבור; הוועדה המיוחדת לעניין הקרן לאזרחי ישראל; הוועדה המיוחדת לעובדים זרים.

 

   מה תפקידיהן של הוועדות?

  • לפקח על הרשות המבצעת
  • לדון בהצעות חוק ולהכינן לשלוש קריאות במליאת הכנסת
  • לקיים דיונים בנושאים שעל סדר היום הציבורי
  • לדון ולאשר תקנות וצווים שהממשלה קבעה

 

   איפה הן מתקיימות?

הוועדות מתכנסות בימים שני עד חמישי במשכן הכנסת ולעתים מקיימות סיורים בשטח. דיוני הוועדות משודרים באתר האינטרנט של הכנסת ולפעמים בערוץ הכנסת.

 

   מי מוזמן?

בסמכות הוועדות לזמן לדיוניהן שרים ונושאי תפקידים במשרדי ממשלה, בחברות ממשלתיות, בתאגידים וברשויות מקומיות, בהתאם לתקנון עבודת הכנסת.

מינוי ועדות-סרטון

 

   השתתפות נציגים מטעם המשרד בוועדות הכנסת

שלב 1: מינוי ותיאום נציגים מקצועיים לכל דיון

דרגת המינימום הנדרשת לייצוג המשרד בוועדות הכנסת הינה מנהל שירות, מנהל תחום בכיר או סגן מנהל מחוז. במקרים חריגים תינתן האפשרות לשלוח נציג בדרגה נמוכה מזו, כגון מנהל תחום פ"א (פיקוח ארצי)/ מרכז בכיר.

 
1

מדי שבוע בימים רביעי וחמישי ועדות הכנסת קובעות את סדר יומן לשבוע הבא. הן שולחות את נושאי הדיונים ליחידת קשרי כנסת וממשל בדרישה לנוכחות של נציג מטעם המשרד בדיונים השונים.

2

יחידת קשרי כנסת וממשל מעיינת בנושאי הדיונים ומחליטה אם הם רלוונטיים לתחומי הסמכות של משרד הרווחה והביטחון החברתי.

3

יחידת קשרי כנסת וממשל מפיצה עד ליום חמישי בשעה 12:00 את הדיונים הרלוונטיים לגורמי מקצוע, למנהלי מינהל/אגף/יחידה, לרפרנטים ביחידות ולייעוץ המשפטי בבקשה לקביעת נציג רלוונטי לדיון. אם יש חומרי רקע לדיון או מידע מדיונים קודמים באותו הנושא - הם מצורפים לזימון. שליחת זימונים תלויה בהפצת לו"ז שבועי של הוועדות.

4

רפרנטים ביחידות מעבירים ליחידת קשרי כנסת וממשל את שם הנציג שייצג את המשרד בדיון בוועדה עד ליום חמישי בשעה 15:00.

5

ועדה דורשת את השתתפות המשרד בדיון - אך הנושא לא רלוונטי לתחום העיסוק של משרדנו? הגורם אליו הופנה הזימון לוועדה מתבקש לנמק מדוע נדרש שחרור ויחידת קשרי כנסת וממשל תעביר את ההסבר לוועדה לצורך קבלת שחרור ועדכון בהתאם. 

6

ביום חמישי עד השעה 17:00 יחידת קשרי כנסת וממשל מפיצה את ריכוז הדיונים בוועדות הכנסת לשבוע הבא לרשימת תפוצה בראשות השר, מנכ"ל/ית וראשי המינהלים המקצועיים.

שימו לב: אם יש דיון בנושא רגיש או מהותי לעבודת המשרד יש לקיים דיון מקצועי בעניינו מול לשכת מנכ"ל/ית, לצורך גיבוש העמדה המקצועית המוסכמת שתוצג על ידי נציג המשרד בדיון. 

 

נבחרתם כנציגים בדיון?

  • הקפידו לבחון מראש מהי מטרת ההשתתפות בדיון: האם מדובר רק בנוכחות כנציגי המשרד או שמא עליכם לתרום ולסייע בקידום או שינוי מדיניות?
  • הגיעו מוכנים לדיון כשאתם מצוידים בנתונים, בתוכניות, באג'נדה מקצועית, ובידע נרחב על עבודת המשרד בנושא המדובר.
  • עליכם לוודא שיש אישור לגבי העמדה המקצועית אשר אתם הולכים להציג - מול ראשי המינהלים/מנהלי אגפים ומול לשכת מנכ"ל/ית בדגש על נושאים רגישים ומהותיים.

 

שלב 2: הופעת הנציגים בוועדות הכנסת

  • כיום, לאור מגפת הקורונה, מתקיימים דיונים היברדיים – הן באופן מקוון והן בהגעה פיזית למשכן הכנסת. בשני המקרים, יחידת קשרי כנסת וממשל אחראית להסדרת אישורי כניסה עבור נציגי המשרד מול הכנסת.
  • בדיון מקוון, באמצעות יישומון ZOOM, הוועדה שולחת קישור ישירות לנציג המשרד לאחר שאושרה השתתפותו.
  • אם נציג לא יגיע מסיבה כלשהי או יוחלף על ידי נציג אחר, יש לעדכן באופן מידי את יחידת קשרי כנסת וממשל. 
  • כדי ששם הנציג יופיע בפרוטוקול חובה להעביר את אישור הכניסה בקורא כרטיסים שנמצא באולם הוועדה. 
  • נציג בעל מוגבלות המבקש להגיע לדיון ברכב יעביר את פרטי הרכב ליחידת קשרי כנסת וממשל לצורך הסדרת אישור הכניסה.
  • יש להגיע למשכן הכנסת בלבוש הולם ומכבד. 
  • אם המשרד מבקש להציג מצגת בדיון, יש להעביר אותה לוועדה יומיים לפני הדיון באמצעות יחידת קשרי כנסת וממשל. יש להגיע לוועדה עם מחשב נייד לצורך הצגת המצגת. 
  • נציג המשרד אשר מבקש להציג את עמדתו המקצועית, יבקש לקבל את רשות הדיבור מיו"ר הוועדה. רשות הדיבור תינתן בהרמת יד או על ידי העברת פתק למנהלת הוועדה/יו"ר הוועדה. בעת הדיבור יש להציג בקצרה את השם, התפקיד ואת מי מייצגים.
  • חשוב לבקש רשות דיבור בזמן ובטרם נקבעה עמדת הוועדה, על מנת להשפיע ולהיות חלק משמעותי מהדיון ומההחלטות שמתקבלות בעקבותיו.

 

שלב 3: משוב וסיכום לאחר הדיון בוועדה

  • כל נציג מתבקש למלא טופס משוב באופן נרחב ומפורט ככל שניתן - כולל הערות, השגות ורשמים - בתוך שלושה ימים וזאת בהתאם לדרישת לשכת המנכ"ל/ית. יש שתי אופציות למלא את המשוב:
    1. בתום הדיון נשלח לכל נציג דוא"ל מתחום קשרי כנסת וממשל עם בקשה למילוי המשוב.
    2. דרך קישור הייעודי: (http://www.surveys.mosa.gov.il/mrIWeb/mrIWeb.dll?I.Project=MOLSA1511081718).
  • אם אירעו בוועדה אירועים חריגים, יש לדווח עליהם באופן מידי לתחום קשרי כנסת וממשל ולראש המינהל המקצועי/מנהל האגף.
  • לאחר הדיון, היחידה לקשרי כנסת וממשל מקבלת את סיכום הדיון ממנהלת הוועדה עם סוגיות שעלו בדיון והחלטות הוועדה.
  • היחידה תעביר את סיכום הדיון, כולל דגשים על סעיפים הרלוונטיים למענה במשרד לטיפול של גורמי המקצוע והכנת מענה לוועדה. בהתאם לסיכום הוועדה, לפעמים נוצר צורך לקיום פגישות עבודה מול לשכת המנכ"ל לקביעת מדיניות ו/או קבלת החלטות בנושאים מסוימים שעלו בדיון הוועדה.
  • המענה המקצועי עובר סבב אישורים של לשכת המנכ"ל והשר בהתאם לסיכום ולצורך העולה מהוועדה (סיכומו של יו"ר הוועדה). תחום קשרי כנסת וממשל אחראי להעברת המענה הסופי למנהלת הוועדה. המענה יישלח לוועדה בלבד ולא ישירות לחברי הכנסת המכהנים כיושבי ראש הוועדה

 

 

   ועדת האתיקה עושה סדר

ועדת האתיקה בודקת קובלנות נגד חברי הכנסת בנושאים הקשורים בכללי האתיקה של הכנסת ובחריגות בהתנהגותם. ועדת האתיקה רשאית להטיל על חבר הכנסת סנקציות כגון נזיפה, הרחקה מישיבות הכנסת, שלילת רשות דיבור, איסור הגשת הצעות חוק והצעות לסדר-היום ועוד. בוועדה חברים ארבעה חברי הכנסת בלבד, והם נבחרים על-ידי יו"ר הכנסת.

 

*כיתוב מסך ראשי: 
מספר חברי הכנסת המכהנים משתנה מוועדה לוועדה על פי חוק. בכנסת 15 ועדות קבועות. 
המספר המירבי שנקבע הוא 19 חברי כנסת בוועדת הכספים

סימנייה